top of page

Ukončení provozu linky H1 a její náhrada

V pátek dne 26. 7. 2024 dojde k avizovanému ukončení provozu speciální autobusové linky H1 po bezmála třiceti letech jejího působení v pražských ulicích. Linka je určena pro cestující se sníženou schopností pohybu a orientace, držitele průkazů ZTP či ZTP/P, těhotné ženy včetně jejích doprovodu a pro cestující s dětmi do 3 let.


Přehled alternativních linek

Níže přinášíme přehled vybraných linek Pražské integrované dopravy, které je možné využit jako náhradu místo zrušené linky H1. Většinu cest lze realizovat kombinací autobusových linek 177, 193, 203 a linkou metra C.

  • Metro B: FLORENC – NÁMĚSTÍ REPUBLIKY (stanice není zatím bezbariérově přístupná)

  • Metro C: CHODOV – BUDĚJOVICKÁ (vestibul Poliklinika Budějovická) – PANKRÁC – PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ (stanice není bezbariérově přístupná) – VYŠEHRAD (cca 500 m od zastávky Jedličkův ústav) – I. P. PAVLOVA – HLAVNÍ NÁDRAŽÍ – FLORENC (stanice na lince C není aktuálně bezbariérově přístupná)

  • Tramvajová linka 8: FLORENC – NÁMĚSTÍ REPUBLIKY

  • Tramvajová linka 15: HLAVNÍ NÁDRAŽÍ – NÁMĚSTÍ REPUBLIKY

  • Tramvajová linka 26: HLAVNÍ NÁDRAŽÍ – NÁMĚSTÍ REPUBLIKY

  • Autobusová linka 117: NEMOCNICE KRČ – POLIKLINIKA BUDĚJOVICKÁ

  • Autobusová linka 134: POLIKLINIKA BUDĚJOVICKÁ – PANKRÁC – PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ – (DOLINY – cca 450 m od zastávky Jedličkův ústav) – PODOLSKÁ VODÁRNA (cca 600 m od zastávky Jedličkův ústav)

  • Autobusová linka 135: CHODOV – FLORENC

  • Autobusová linka 177: CHODOV – PETÝRKOVA – U KUNRATICKÉHO LESA

  • Autobusová linka 193: KUNRATICKÁ ŠKOLA – IKEM – NEMOCNICE KRČ – BUDĚJOVICKÁ – PANKRÁC – PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ

  • Autobusová linka 197: CHODOV – NA PROUTCÍCH

  • Autobusová linka 203: PETÝRKOVA – U KUNRATICKÉHO LESA – NA PROUTCÍCH – KUNRATICKÁ ŠKOLA – IKEM – NEMOCNICE KRČ – POLIKLINIKA BUDĚJOVICKÁ

  • Autobusová linka 207: FLORENC – NÁMĚSTÍ REPUBLIKY

 

Doporučené spojení s minimálním množstvím přestupů

Úsek Petýrkova – Florenc

  • Jednu zastávku autobusovou linkou 177 do zastávky Chodov případně využití pěšího přesunu do zastávky Chodov (cca 450 m), a dále autobusem číslo 135 (sloupek A) do zastávky Florenc. Využití linky C mezi zastávkami Chodov – Florenc (jízdní doba 18 minut). Trasu do stanice Florenc doporučujeme pouze pro nevozíčkáře; stanice Florenc (na lince C) není v současné době bezbariérově přístupná.

Úsek Petýrkova – Náměstí Republiky

  • Využití autobusové linky 135 viz bod výše a na konečné zastávce Florenc přestup na autobusovou linku 207 (sloupek G) či tramvajovou linku 8 (sloupek A) do zastávky Náměstí Republiky. Další možností je pak využití autobusové linky 177 ze zastávky Petýrkova do zastávky Nádraží Zahradní Město a zde (u stejného sloupku) přestup na tramvajovou linku 26 do zastávky Náměstí Republiky.

Úsek U Kunratického lesa – Florenc

  • Využití autobusové linky 177 ze zastávky U Kunratického lesa do zastávky Chodov a zde přestup na autobusovou linku 135 (sloupek A) do zastávky Florenc. Alternativně využití autobusové linky 203 do zastávky Roztyly a zde (u stejného sloupku) přestup na linku 135 do zastávky Florenc.

Úsek U Kunratického lesa – Náměstí Republiky

  • Využití autobusové linky 177 ze zastávky U Kunratického lesa do zastávky Nádraží Zahradní Město a zde (u stejného sloupku) přestup na tramvajovou linku 26 do zastávky Náměstí Republiky.

 

Pro vyhledání použijte aplikaci PID Lítačka

Jelikož je prázdninový provoz MHD obvykle zatížen výlukami se změnou pravidelných tras jednotlivých linek, doporučujeme pro vyhledání spojení využít aplikaci PID Lítačka, kde je možné zvolit i uložit vyhledávání za použití pouze bezbariérových tras a nízkopodlažních spojů. Pro zjištění informací o cestování veřejnou dopravou lze také kontaktovat infolinku Pražské integrované dopravy na telefonním čísle 234 704 560. Infolinka je v provozu v pracovních dnech od 5:30 do 21:30 a o víkendech a svátcích od 7:00 do 19:00.

Garantované nízkopodlažní spoje jsou v jízdním řádu či u konkrétního spojení označeny symbolem vozíčku.

Všechny denní tramvajové spoje a spoje trolejbusů a městských autobusů Pražské integrované dopravy jsou provozovány nízkopodlažními vozidly. Více jak ¾ stanic metra je bezbariérově přístupných.

Aktuální stav výtahů a plošin v metru je možné sledovat na odkaze: https://www.dpp.cz/cestovani/bezbarierove-cestovani/stav-vytahu-a-plosin.

Informace o stavu bezbariérových zařízení v metru lze získat i pomocí bezplatných SMS zpráv po zaregistrování na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy, bližší informace viz: https://www.dpp.cz/cestovani/bezbarierove-cestovani/metro.


Další informace týkající se bezbariérovosti v Pražské integrované dopravě nalezete na stránkách PID. https://pid.cz/informace-k-cestovani/bezbarierove-s-pid/


Připomínáme, že od 29.6.2024 jsou všechny autobusové a trolejbusové zastávky v Praze a Středočeském kraji v režimu na znamení.

 

 

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page