top of page

Tip na výlet: Průhonický park

Aktualizováno: 18. 9.

V rámci jednoho z výletů jsme se opět vydali do Průhonic, tentokrát v zimním kabátku. Řidiče a průvodce nám dělal náš kolega Zdeněk, který také pro případné zájemce o výlet připravil svůj vlastní text a doplnil jej vlastními fotografiemi.

 "Průhonický park láká na procházky i v zimním období. V Evropě patří mezi unikáty, proto je také zapsán na seznamu památek UNESCO a je Národní kulturní památkou. Patří tak mezi vrcholné krajinářské dílo světového významu. A pokud je přikryt sněhovou peřinou, poetická procházka touto krásně zasněženou krajinou vás v mžiku přenese doslova do pohádkových scenérií.


Při toulkách členitým údolím potoka Botiče a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka budete obdivovat parkové kompozice s mistrně volenými průhledy, do kterých zakomponoval zakladatel parku hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca ukázkově domácí dřeviny v kombinaci s cizokrajnými rostlinami, které do Průhonic přivážel z jeho četných cest po světě. I v tomto zimním období zde můžete objevit květy jasmínu nahokvětého, talínu, krásu žlutého nebo červeného vilínu či se nechat uchvátit výhledy z vyhlídkového glorietu, který byl zbudován jako umělá hradní zřícenina s venkovním schodištěm sloužící k výhledu na luční plochy protkané vodními plochami a obklopené porosty dřevin. Perličkou jsou rozlehlé alpina, která jsou zakomponována na skalách nad podzámeckým rybníkem a dále nad potokem Botičem."


Dopřejte si výlet s pohybem na čerstvém vzduchu kousek za Prahou. Park je celoročně otevřený každý den www.pruhonickypark.cz.


Návštěvnické centrum zámku a park v Průhonicích jsou také dobře přístupné pro osoby na invalidním vozíku www.vozejkmap.cz.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentarer


bottom of page